ALERGENY

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują  kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, który zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w potrawach:

1 – Zboża zawierające gluten;

2 – Skorupiaki i produkty pochodne;

3 – Jaja i produkty pochodne;

4 – Ryby i produkty pochodne;

5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 – Soja i produkty pochodne;

7 – Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 – Seler i produkty pochodne;

10 – Gorczyca i produkty pochodne;

11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 – Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki;

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.